"Geachte burgemeester, Beste Ward,

We zijn vandaag bij elkaar om te spreken over de plannen van de overheid om 250 asielzoekers op te vangen in voormalig hotel de Residentie.

Toen we, als buurtbewoners van de Residentie, het nieuws vernamen via de media sloeg dit in als een bom.

Niet zozeer de opvang van de vluchtelingen staat ten vraag, want we zijn er ons allen goed van bewust dat iedereen zijn steentje moet bijdragen, maar wel het aantal vluchtelingen waarvan sprake is.

250 asielzoekers op een erg beperkte oppervlakte als deze is gewoon veel te veel en is vragen om problemen.

Daarnaast is er het feit dat dit opvangcentrum toch wel heel erg uniek is tov andere opvangcentra in de regio.

Namelijk de inplanting : Waar er in andere opvangcentra opvang voorzien wordt in containerblokken op een oude afgelegen militaire basis, zoals in Ravels, zijn er plannen om dit nu te voorzien in een gewezen luxe-hotel gelegen in een residentiële villawijk die daar totaal niet op voorzien is.

Dit is een belangrijk verschil waar terdege rekening mee gehouden moet worden !

We hebben het initiatief genomen om de nabije buurtbewoners te bevragen over deze materie in een petitie.

We zijn rondgegaan in een kleine perimeter rond de Residentie en hebben rondvraag gedaan in een zestal straten. Desalniettemin hebben we op enkele dagen tijd meer dan 160 handtekeningen verzameld.

Nog belangrijker is het feit dat meer dan 90% van de bevraagden de petitie tekenden. Dit geeft aan dat er onrust heerst en er met aandrang wordt gevraagd aan alle betrokken partijen om na te denken over alternatieve oplossingen om de impact op onze buurt te beperken.

Beste burgemeester,

we weten wat u zo dadelijk zal zeggen, namelijk : dit is een federale materie en ik heb geen impact op de beslissing die hierin zal worden genomen.

Hoewel dit klopt is dit ook maar gedeeltelijk correct.

U heeft als burgemeester de taak om de beste oplossing te zoeken voor al de burgers van uw gemeente.

Volgens de waarden die uw partij hoog in het vaandel dragen, en burgemeester van de gemeente Kasterlee vragen we u om alles in het werk te stellen om de beste oplossing te zoeken voor ALLE burgers in uw gemeente.

Het is een morele plicht om de lasten te spreiden over al uw burgers, en niet één buurt de dupe te laten worden van een ondoordachte maatregel die wordt voorgesteld door een groep die gedreven wordt door louter winstbejag.

Daarom vragen we u met aandrang om nu reeds een gemeentelijke spreidingsplan uit te werken waar ook andere centra (die daar beter voor geschikt zijn, en dan denk ik bijvoorbeeld maar aan het militair kamp in Tielen of de Hoge Rielen) hun steentje bijdragen. Op deze manier kunnen we de overlast beperken en spreiden, en dragen we allemaal ons steentje bij.

Als dit gebeurt en het aantal asielzoekers kan worden teruggebracht naar een aantal dat voor ons als buurt haalbaar is, dan beloof ik u plechtig dat we als buurtbewoners alles in het werk zullen stellen om de asielzoekers zo goed mogelijk op te vangen en hen te helpen met de integratie in onze maatschappij.

Met de meeste hoogachting"